Flot slutspurt af 2.holdet

Aarhus/Skolerne 2 – Horsens 6 – 2

 1. John Filip Rendboe (2088) – Morten Basse Jensby (2097) 1 – 0
 2. Jakob Bjerre Jensen (2171) – Kurt Schlott Hansen (1949) 1 – 0
 3. Vagn Jensen (2119) – Anders J. Munch (1949) ½ – ½
 4. Michael Tettinek (2014) – Peter Riis (1935) ½ – ½
 5. Jesper Mygind (2005) Søren Sørensen (1817) ½ – ½
 6. Torill Skytte (1919) – Niels Møller Andersen (1675) 1 – 0
 7. Jacob Arnbjerg (1872) – Søren Grymer-Hansen (1650) ½ – ½
 8. Henrik Ochsner (1852) – Lars Friis (1303) 1 – 0

Det blev til en flot 6-2 sejr over Horsens. Stort set som den forventede score, men uden tvivl en klokkeklar sejr, der kom i hus efter sikkert spil og fine gevinster.

John kom uden problemer ud ad åbningen med de sorte. Modstanderen stillede sig op på kongefløje med Lg5 og Dh4 men der var ikke noget reelt pres mod Johns kongestilling. Tværtimod fik John stærkt modspil, og fik vundet modstanderens dronning. Dog ikke uden arbejde der stadig skulle gøres færdig. John havde dame og to tårne mod løber, springer og to tårne. Og så havde modstanderen også to forbundne fribønder i a og b-linjen. Men den materielle forskel var for stor. John fik de tunge brikker til at spille fint sammen, og modstanderens fribønder kom aldrig ud af starthullerne. Det endte med mat på h2. 0-1.

Jakob havde de hvide og havde vist bare bedre styr på teorien. Et tidligt g4 fremstød var effektivt, og modstanderen fik aldrig mulighed for at få noget spil mod Jakobs stilling der var super solid. Jeg så ikke så meget, men der var vist heller aldrig reel spænding om udfaldet. 1-0

Vagn tog remis i en lige stilling, men der var ellers en overgang, hvor jeg synes det så ret vildt ud. I midtspillet hang der pludselig lette officerer og bønder i begge lejre, og da de tunge brikker alle var tilbage på brættet, lignede det noget der hurtigt kunne gå den ene eller anden vej.
Men både Vagn og hans modstander havde nok styr på varianterne; der blev byttet brikker af, og da støvet havde sat sig var der kun en tør stlling tilbage. ½-½

Michael fik igen en remis. Og igen var det – efter Michaels eget udsagn – en lidt tam omgang. Men bagefter var der vist alligevel noget; Michael mente at han skulle have slået på d7 i stedet for c6, og så ville han have fået en markant bede version end i partiet. Hvorom alting er, så enedes man om remis i dagens hurtigste parti. ½-½

Jeg så ikke så meget af Jesper parti, men det så hele tiden ud til at være i balance. Men mod tidnøden synes jeg dog, at Jesper fik presset modstanderen tilbage – bl.a. takket være pres i c-linjen. Jesoer dronning kom frem på banen, men da modstanderen pludselig kunne fremtvinge dronnningeafbytning, løb det hele ud i sandet. Konge og 4 bønder per mand var dødt remis, men derfor spillede de to kombattanter det alligevel ud. Man ved jo aldrig. ½-½

På de 3 nederste brætter var vi store favoritter, og Torill indfriede forventningen på 6.bræt. Men i dagens klart længste parti fik hun lov til at arbejde for det. På et tidspunkt troede jeg det måske ville blive hurtigt overstået; Torill vandt en ren bonde og havde en imponerende bondekæde der pressede modstanderen langt tilbage. Men så fik denne modspil og bl.a. lukket Torills dronning inde på h2. Og jeg mener virkelig lukket inde. Men Torill havde stadig sine trumfer, og stille og roligt fik hun brikkerne i spil; bl.a takket være en fremskudt bonde på d7.
Der var alle mulige temaer hvor Torill kunne gå galt i byen, men Torill spillede cool (f.eks. et mege flot Tc1 var virkelig iskoldt og super stærkt). Endelig kom damen ud af sit skjul, og via manøvren Dh2,Dg1,Da1+,Da3+,Dxf3 fik Torill damen i spil med afgørende angreb. Flot spillet! 1-0

Jeg havde de sorte og spillede egentligt udmærket mod min modstanders lidt uortodokse setup med e4-f4-c3. Jeg afslog et remistilbud omkring træk 20, men da det ca. 10 træk senere ikke så ud til at jeg kunne få noget afgørende, tog jeg remis (med kun 6 minutter tilbage).
Et meget morsomt parti, idet computeren aldrig kom udover +/- 0.3 i vurdering. Ikke fordi det var et kedeligt parti, det kom bare aldrig ud af balance. ½-½

Henrik havde deja-vu i stor stil. Hasle skole en søndag kl 12. 8.bræt med de sorte brikker. Bordet bagerst i lokalet i højre hjørne. Og så Albins modgambit! Henrik kom rigtig skidt ud af åbningen – hvilket slet ikke er sjovt når modstanderen har 1300 i rating og man veda alt andet en gevinst er en mindre katastrofe. Modstanderen spillede dog rigtig fornuftigt og havde en velbeskyttet bonde i d-linjen der var som en torn i øjet på Henriks stilling. Det var små præcise manøvrer Henrik måtte ty til, men det så ikke sjovt ud. Mod en stærkere spiller tvivler jeg på de var gået godt. Men det gik det alligevel! Stille og roligt fik Henrik modspil på dronningefløjen – bl.a. hjulpet godt på vej af at modstanderen fik sat sit eget angreb på standby ved at skabe en fastlåst bondestruktur på kongefløjen. Det korte af det lange; Henrik vandt til sidst og reddede det hele point. Og mon ikke han skal hjem og se lidt nærmere på den gambit… 1-0

Skanderborg 2 – Aarhus/Skolerne 2 1 – 7

 1. Jan Rode Pedersen (2159) – John Filip Rendboe (2088) ½ – ½
 2. Tavs Bjerre (2028) – Jakob Bjerre Jensen (2171) ½ – ½
 3. Claus Qvist Jessen (1868) – Vagn Jensen (2119) 0 – 1
 4. Morten Fredsgaard Rasmussen (1868) – Michael Tettinek (2014) 0 – 1
 5. Colin Watson (1818) – Jesper Mygind (2005) 0 – 1
 6. Christian Emil Frambøl (1813) – Christian Korup Schmidt (1893) 0 – 1
 7. Niels Chr. Christensen (1757) – Jacob Arnbjerg (1872) 0 – 1
 8. Allan Erik Schmidt Andersen (1590) – Henrik Ochsner (1852) 0 – 1

Det blev til en kæmpesejr, da vi gæstede Skanderborg. Hele 7-1, hvilket trods vores favoritrolle var meget over den forventede på 5,4. Godt nok tabte 1.holdet i samme lokale knebent i Skakligaen, men vi sørgede for at besøget i Skanderborg i alt blev en pæn succes. Med storsejren rykkede vi forbi Viby i tabellen og ligger nu nummer 3. Omvendt blev Skanderborg og Evans isolerede i bunden og begge hold må med al sandsynlighed ned i mesterrækken.

Oprykningskampen er utrolig tæt; Springeren tog til Esbjerg og hentede en kneben 4½-3½ sejr og går dermed ind i sidste spillerunde med kun ½ points forpring til netop Esbjerg. Og i netop sidste runde har vi Springeren. De har et stærkt hold, og specielt i toppen har de meget stærke spillere der har scoret rigtig mange points. Men de må ryste lidt når de ser på vores kampform 🙂

 1. John spillede hvid mod Jan Rode. John havde bønder på e3 og g3, og det så derfor lidt irriterende ud at Jan fik et tidligt f4 fremstød ind; også fordi John ikke havde fået rokeret endnu. John valgte en lang rokade og havde lidt terrænfordel med fremskudte bønder. Der var dog samtidig mulighed for et kontrastød, og John fik aldrig rigtig stillet topperne op til et angreb. Det endte med en forholdsvist fredelig halv. ½-½
 2. Jakob spillede mod Tavs Bjerre, så man vidste nok aldrig om han havde noget med fra sønnike?! Jakob havde en lidt svag bonde på d6, der hele tiden var et mål for de hvide løber på f4. Dette besværliggjorde Jakobs udvikling lidt, men i midtspillet gav Jakob fint en bonde for at få en stærk løber i centrum. Herefter så jeg ikke så meget, og lige pludselig havde Jakob fået damen med på kongefløjen. Begge spillere havde dog nok helt styr på at netop den variant ville resultere i en mulig evigskak, og sådan gik det da også. ½-½
 3. Vagn spillede igen et rigtig fint parti. Stille og roligt fik han bygget fint op, og da modstanderen blev lidt grådig og snuppde en bonde på b2 fik Vagn efterfølgende vundet materiale. Det endte med et afgørende angreb med dronning og springer mod den ubeskyttede sorte konge. Vagns modstander kunne have ofret damen og kæmpet en dødskamp, men han tillod Vagn at sætte mat på h7. 1-0
 4. Michael havde de sorte, og som altid kom han fornuftigt ud af åbningen. Og i modsætning til tidligere partier fik Michael denne gang præcist den type stilling han excellerer i. Han vandt en bonde og fik stille og roligt stillet brikkerne helt rigtigt. Et afgørende h5 fremstød overbelastede modstanderens stilling, og selvom Michael relativt hurtigt vandt herefter, viste analyserne bagefter ikke at hvid kunne have fået noget afgørende modspil. Nu er Michael i gang :). 0-1
 5. Jesper fik ikke så meget ud af åbningen på brættet, men på uret fik han en betydelig fordel. Jespers taktik var at holde spillet i gang og så lede efter nogle taktiske motiver mod tidnøden. Jeg så desværre ikke om dette vitterligt var hvad skete i partiet, men Jesper vandt da! 1-0
 6. Jeg var igen en anelse bekymret for om Cristians dronning på et tidspunkt vill blive fanget i krydsilden fra modstanderens løbere. Men som før er Christian ret cool i den type stilling, og da der blev afbyttet de tunge brikker var det Christian der gik ind i et slutspil en bonde over. Begge havde ligefarvede løbere og 3 bønder på kongefløjen. Og så havde Christian en bonde i b-linjen. Det kunne være blevet et langt manøvre-parti, men pludselig byttede modstanderen løbere af. Og så blev det en bondekapløb, hvor Christian kom først. Der var lige lidt teknik i at få damen tilbage og styre de to hvide forbundne bønder, men damen var for stærk. Igen en fin gevinst til Christian. 0-1
 7. Jeg fik igen lov til at spille mit vanlige setup med hvid, og jeg fik som Jesper en stor fordel på uret. På et tidspunkt fik jeg et tårn til a6 med tempo, og dette neutraliserede det modspil sort ellers havde fået gang i på dronningefløjen. Og så skiftede spillet til kongefløjen hvor jeg fik mange brikker med. Jeg ofrede en løber på g6, og de så ud til dette bare ville skære igennem. Min modstander forsvarede sig dog rigtig fint, og fik bl.a. en irriterende god springer på g8. I gensidig tidnød kunne han dog ikke blive ved med at finde de kritiske forsvarstræk. Et midlertidigt dronningeoffer afgjorde sagen. Jeg fik materialet tilbage med renters rente, og efter 32 træk opgav min modstander i en stilling hvor han var nede med en kvalitet og 2 bønder. 1-0
 8. Selvom jeg sad lige ved siden af Henrik, kan jeg desværre ikke sige så meget om hans parti. Altså udover at han vandt! Henrik fik vist fint pres i c-linjen, og til sidst blev der byttet en del brikker af. Og her kom Henrik bare ud med en kvalitet mere. Henrik er i rigtig god form for tiden, og så vinder man vist bare sådan nogle partier. 0-1

EN HELT FANTASTISK SEJR. Stort tillykke til alle. Lad os holde dampen oppe og give Springeren kamp til målstregen i sidste runde.

Aarhus/Skolerne 2 – Springeren 4½ – 3½

 1. John Filip Rendboe (2088) – Attila Gergacz (2363) 0 – 1
 2. Jakob Bjerre Jensen (2171) – Andreas Schütte (2177) 1 – 0
 3. Kresten Skytte Hagen (2167) – Viggo Bové Quist (2100) ½ – ½
 4. Vagn Jensen (2119) – Michael Jakobsen (2015) ½ – ½
 5. Michael Tettinek (2014) – Jens Ingemann Madsen (2006) ½ – ½
 6. Jesper Mygind (2005) – Kim Burnæs (1958) 1 – 0
 7. Christian K. Schmidt (1893) – Aage Søndergaard Nielsen (1948) 0 – 1
 8. Jacob Arnbjerg (1872) – Richardt Ebbesen (1942) 1 – 0

Sikken en afslutning på 2.division! Situationen inden var klar; vi skulle slå Springeren 6-2 samtidig med at Esbjerg skulle tabe stort til Viby. Og forholdsvist hurtigt blev det klart, at sidstnævnte ville ske. Om det var nerver skal jeg ikke sige, men mens de fleste af vores partier stadig var igang, synes jeg bare Viby var foran 5-2. Og da sidste parti her ville blive remis, kunne vi selv afgøre det i vores egen match. Og den vandt vi på fornemmeste vis. Og sejren på 4½-3½ kunne faktisk godt have været lidt større. Men selvom det altså var rigtig tæt på, så var det alligevel aldrig helt indenfor rækkevidde.

Her som jeg så det:

 1. John mødte med sort en meget stærk 2300 mand der havde 5/5. Altså en svær opgave! Men jeg synes John kom rigtig fint ud af åbningen, og selvom modstanderen havde noget tryk i f-linjen, havde John en stærk springer centralt placeret. Hvad der præcist skete så jeg ikke, men pludselig havde John sit hyr med at holde styr på modstanderens 3 forbunde fribønder! Selvom John havde 2 tårne mod løber og tårn, var det klart at han måtte give materiale tilbage. Og efter dette skete var John bare nede med 2 bønder. Og så færdiggjorde Springerens førstebræt sin 100% score med sikker hånd. 1-0
 2. Jakob spillede måske sit bedste parti. Det blev Tarrasch, og Jakob fik stillet sig solidt op. Og da modstanderen på et tidspunkt blev for kreativ blev hans løber fanget. Jekob måtte give nogle bønder, men sorts ekstra bønder var ret løse i det – og hans kongestilling ligeså. Jakob konsoliderede og så blev det ekstra materiale samt den bedre kongestilling bare afgørende. Super sejr over en stærk modstander. 1-0
 3. Kresten havde vist fint styr på sagerne i sit parti. Brikkerne blev længe på brættet, men det var Kresten der havde de færreste problemer der skulle løses. Kresten sagde selv han måske kunne havde fået lidt mere ud af det, men da der blev afviklet brikker var det vist bare remis-lige. ½-½
 4. Drama på bræt 4, hvor Vagn nok ikke har sovet så godt i nat efter at have overset en mat i 1! Ingen så det; hverken Vagn, modstanderen eller brættet ved siden af. Selve partiet blev en lang remis, og først i analyserne efter så begge mand, at Vagn efter omkring knap 10 træk kunne have sat mat! Og hvordan det; ja det var såsænd den gamle springerskak på d6, hvor hvids dame er i e-linjen og sort bliver kvalt i sine egne brikker (efter et fejlagtigt Sbd7). I analyserummet var der en samling skakbøger, og Kresten kunne morsomt demonstrere hvorledes netop denne mat figurerer i en bog af Larsen for begyndere. Ja, så har man også set det med 🙂 Men det forhindrer ikke at Vagn endte på 5/7 uden tab. Flot! ½-½
 5. Michael holdt gryden i kog på 5.bræt men fik endnu en remis. Der var dog ikke så meget at komme efter såvidt jeg kunne se. ½-½ Michael endte på 4/7 og uden tab, så en sikker mand, må man sige 🙂
 6. Jesper vandt dagens længste parti – og fik en flot sejr i et instruktivt slutspil. I sin sædvanlige åbning fik Jesper smart vundet løberparret. Men modstanderen lavde et ligeså smart kontrastød med springeren, så Jesper med det samme måtte levere løberparret tilbage. Og så var der kun tunge officerer og bønder på brættet. Jesper havde 3 mod 2 på dronningefløjen, men til gengæld havde modstanderen bedre bondestruktur i centrum. Jeg synes det hele så meget lige ud, men så havde Jesper pludselig skaffet sig et tårnslutspil med en ekstra fribonde i b-linjen og 3 bønder pr mand på kongefløjen. I bilen hjemad redegjorde Kresten for at dette er en klar remis, men at hvid samtidig har 3 forskellige muligheder for at presse sort. Hvilken en af dem Jesper vandt med så jeg ikke (måske en kombination?), men Jesper fik fordelagtigt afklaret bondesituationen på kongefløjen så han endte med at hive hele pointet hjem. Og dermed den samlede sejr 🙂 1-0
 7. Christian havde det svært i hele partiet. Hans modstander havde et farligt pres via hans hvidfeltede løber, og da Christian svækkede sin kongestillings hvide felter, så det farligt ud. Kontrastød i forsvarsstillinger har været noget af det Christian har haft held med i denne sæson, men denne gang gik det ikke. Presset blev for stort og Christian måtte ned. 1-0
 8. Jeg endte sæsonen med endnu en fin sejr med de hvide. Men med hvid i 5 af 7 partier skal der også gerne point på kontoen (det endte med 4½/7). Nok engang fik jeg mit d4-e3-f4 setup til at virke. Jeg fik et farligt kongeangreb med damen på h3, en stærk springer på e5, en fremskudt bonde på g5 og tårne i den åbne f-linje. Computeren siger, at min modstander på et tidspunkt kunne have neutraliseret angrebet ved at slå et af mine tårne, men samtidig tilladt at jeg fik et batteri i h-linjen. Vi troede dog begge at dette var for farligt, og da han missede sin chance (han overvejde det slet ikke) blev mit angreb afgørende. Omkring træk 30 var det klart, at jeg efter et stærkt Lh6 ville vinden en kvalitet. Min udfordring var, at jeg kun havde 1 minut og derfor spillede på tillægstiden. Det “spillede dog sig selv” langt hen ad vejen, og til sidst blev han bare reelt udspillet. 1-0

Status var dermed, at Springeren fortjent rykker op med 37 point og 11 MP. Vi fik flotte 34½ og ligeledes 11MP. Vi nåede akkurat ikke Esbjerg (35½ og 9 MP), men til gengæld akkurat holdt os foran Viby (33½ og 11 MP).

Fantastisk sæson, og der kan ikke være tvivl om, at ambitionen for næste år må være at spille med om oprykning – og da gerne tage en tur i 1.div. 🙂

Holdlederen takker for opbakning og god skak – vi ses næste sæson!

Jacob Arnbjerg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *