1.holdet: Et storhold vender tilbage

Et gammelt ord siger, at klasse aldrig fornægter sig. Men, hånden på hjertet, selv om klubben kunne se tilbage på mange smukke præstationer i fortiden, så var det begyndt at være vel længe siden. Der er den pudsighed ved tradition, at den altid skal fornyes for at være god. Stille og roligt mistede 1.holdet en spiller om året, eller hvert andet år. Man overlevede ved at hive gamle stjerner op af mølposen, når de fik spillelysten tilbage. Der måtte nye boller på suppen.

Derfor startede Uffe Vinther-Schou ifm. evaluering af den forgangne sæson i 2018 arbejdet med en ny strategi, eller rettere en strategi for førsteholdet, for der var jo ingen. Klubben er jo en fusionsklub, af de to gamle hæderkronede klubber; Aarhus Skakklub, der har rødder helt tilbage til 1903. Denne klub er i det hele taget den store gamle i aarhusiansk skakliv, den de andre som regel er brudt ud af. Svend Svendsen, som stiftede Skolernes Skakklub i 1972, er da også selv gammelt medlem af Aarhus Skakklub. Så ringen blev sluttet, da de to klubber fusionerede. Hver for sig havde de i perioden 1986 – 1995 fuldstændig domineret divisionsturneringen. Sammen blev vi mestre i 2010. I sæsonen 2012/13 blev det til sølvmedaljer, men siden da havde det knebet. I 2018 var man begyndt at kigge den anden vej i tabellen.

De to gamle klubber repræsenterede noget meget aarhusiansk. En væsentlig værdi som strategien med rette bærer præg af. Kerneværdien for klubben og 1.holdet er en lokal tilknytning. Derfor skal man heller ikke forvente en jagt på østeuropæiske stormestre, der stiller op i økonomisk lune tider.

Når skuden skal vendes, må man være realistisk. Så derfor blev der sat følgende mål:
1. At komme tilbage i den bedste halvdel af Skakligaen i 2018/2019/2020.
2. Være i top 3 hvert år og vinde DM en gang hvert tredje år fra 2021-2025.

Og hvem kom så til klubben? Først og fremmest GM Jakob Vang Glud. Her var vi heldige. Jakob viste storform ved Skak-OL, med det bedste danske resultat i årtier, måske siden Bent Larsens ungdom. Dermed blev klubben markant styrket i toppen. Og så kom Erik Søbjerg. En stærk spiller, som kunne bidrage positivt i den anden af holdet.

Hvordan er det så gået?
Hvis ikke resultaterne kommer, så bliver værdier udhulede, strategier tomme og mål luftkasteller. Så jo, der var både glæde og spænding. De to første runder:

ÅSS – Evans 5 – 3
ÅSS – Nordkalotten 4 – 4
Well, ja sådan lidt tja. Ingen katastrofe. Vi havde da håbet på en større sejr over ny oprykkerne fra Evans og ville gerne slå Nordkalotten. Sjovt nok var begge resultater 0.54 under forventet. Den tendens fortsatte i 3. runde:

ÅSS – Jetsmark 4 – 4
Helt nøjagtigt var dette 0.53 under forventet score. På dette tidspunkt var der en udmærket stemning på holdet, men man manglede lige forløsningen – den kom i runde 4:

ÅSS – SK 68 6½ – 1½
SLAM! Det var en på papiret jævnbyrdig kamp, hvor vi scorede 1.84 over forventet. Det kunne altså ikke passe, at holdet konsekvent scorede ½ point under forventet. Væsentligt. Det er altid irriterende at få ind i hovedet, at man er ældre end sit ratingtal!
5. runde bød på en helt lige match mod BMS:

ÅSS – BMS 4-4
Det var for øvrigt 0.42 under forventet, så det lignede lidt starten. Alligevel ikke det samme, for 4. runde betød, at sejrens sødme var smagt, så kan man bedre oppe sig. 6. runde:

ÅSS – Hillerød 5 – 3
Hele mit skakliv har jeg hørt folk der siger, at ratingtal er ligegyldige. Efter 6 runder kan vi konstatere, at 1. holdet helt tilfældigt ligger 0.04 point over forventet score.

Klubben bliver ikke danmarksmester, i toppen har suveræne Køge 41 point og 12 matchpoint. Skanderborg er på 2. pladsen med 35½p og ligeledes 12 matchpoint. Og så Århus Skakklub/Skolerne med fine 28½ p. og 9 matchpoint. Det er meget tilfredsstillende. Der er hele 5½ point ned til Hillerød på 4. pladsen.

De sidste tre runder bliver koncentrerede, modstanderne er Skanderborg, Brønshøj og Køge.

Efter 2/3 af divisionsturneringen kan vi konstatere, at bøtten er vendt. Aarhus Skakklub/Skolerne er tilbage som et tophold i dansk skak.

Noget man bemærker er, at motivationen er i top hos holdet. Der har kun været 3 meget nødtvungne afbud. Alle har lyst til at spille.

Betyder det noget med en stormester på holdet? Også i den grad! Jakob Vang Glud bidrager ikke blot med forbilledligt spil og resultater, men med analyser og forberedelser, som med al respekt for holdets øvrige spillere er på et klart højere niveau. Det er utrolig inspirerende at overvære, som jeg selv har kunnet konstatere, de to gange jeg har været med som reserve.

Topscorere:
Erik Søbjerg: 5/6 TPR: 2390
Tobias Christensen: 4/5 TPR: 2470

Jakob Vang Glud har scoret 3/5. Det er så alligevel en TPR på 2550, holdets bedste.
Selvfølgelig kan alle ikke sætte rekorder, men det er værd at bemærke, at ingen har scoret rigtig dårligt. Holdets spillere animerer hinanden til bedre præstationer og spil.

Jo, værdierne er smukt bærende. Første del af målsætningen ser realistisk ud, og næste mål er nu at få teamet klar til Europa Cup-deltagelse i Montenegro fra d. 9-17. november.

John Rendboe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *